Ще обсъждат удължаване на срока за ранно пенсиониране
Ако не ви достига до 3 г. стаж, може да получите пенсия при навършена възраст, но ще е по-ниска
Видяна: 61|

Топ предложения


  • 0
    0

През тази година правителството трябва да вземе решение дали да удължи срока за ранно пенсиониране на хората с първа и втора категория труд. Причината - възможността за ранно пенсиониране важи до месец декември. Именно по тази тема зрителите на bTV са изпратили най-много запитвания на специалната ни интернет поща за предстоящата пенсионната реформа.

Ето и отговорите на вашите въпроси:

Лариса Тодорова е експерт по трудово право и обществено осигуряване в социалното министерство. Посреща ни с изричната уговорка, че все още се обсъждат различни варианти за пенсионна реформа от 2012 година. Питаме дали ще се удължи срокът за ранно пенсиониране, който изтича в края на тази година. Такова право имат хората с първа и втора категория труд.

"Ще се обсъжда въпроса от консултативния съвет за евентуално удължаване на срока за ранно пенсиониране на работещите в първа и втора категория труд", заяви тя.

Така, ако периодът бъде удължен, например, с 3 години, хората с първа и втора категория труд, които навършват годините през 2013 г. ще могат да се пенсионират. Тепърва ще се обсъжда и дали да се запази необходимият по-малък осигурителен стаж за учителите. В момента, за да се пенсионират, жените трябва да имат 25 години стаж като учители, а мъжете - 30.

На пощата на bTV получихме и запитвания от хора, които са на 63 години, но само с 25 години стаж.

"В сега действащото законодателство е предвидено, че лицето следва да навърши 65-годишна възраст и да притежава 15 години стаж, от които 12 действителен, а не приравнен", обясни Тодорова.

Обсъжда се това правило да остане валидно и след 2012 година, когато заработят новите регламенти. Ако обаче не ви достига до 3 години стаж, има вероятност да получите пенсия при навършена възраст, но тя ще е с намален размер - с 2,5% за всяка недостигаща година.

Предвижда се още да остане възможността, хората които имат висше образование да си купуват стаж - внасят си вноските за периода на обучение , а в замяна той им се зачита за стаж.

Подробности за това, как става купуването на стаж, ако имаме висше образование, както и още информация за обсъжданите варианти за пенсионна реформа четете тук.

Продължавайте да ни пишете и на специалния ни и-мейл: pensionirane@btv.bg

ОЩЕ ПО ТЕМАТА