Трус 3,5 по Рихтер разлюля София
Няма пострадали и сериозни щети
Видяна: 83|
Коментари: 163
  • Най-четени
  • Най-коментирани

Топ предложения


  • 0
    0
Трус 3,5 по Рихтер разлюля София
60875428.jpg

Земетресение в центъра на София. Трусът от 3,5 по Рихтер беше усетен в целия град малко след 10 ч. днес. По данни на БАН епицентърът на труса е в югоизточните квартали на столицата - между Цариградско шосе и летище София.

bTV разполага с уникални кадри - земетресение на живо, уловени в ефира на предаването „Денят е прекрасен”. Завидно самообладание запази просветният министър Сергей Игнатов. Навън обаче хората са по-скоро притеснени. На телефон 112 е записана вълна от тревожни обаждания. Общо 11 сигнала за паднали мазилки и комини са подадени в гражданска защита. На булевард „Стамболийски” младо момиче се разминава на секунди с падащи тухли.

„Счупи се горния комин, за малко не беше утрепано девойчето, добре че беше колата, но ламарини се оправят, но човешки живот не се връща. Обадих се на 112, за което съм безкрайно благодарна на 112, на втората минута бяха тук”, разказа очевидка.

На ул. "Иван Шишман" тухли са паднали от комина на жилищна кооперация и са ударили паркираната отдолу кола. По сградата са се образували пукнатини.

Репортерски екип на bTV беше на летището по време на труса - в непосредствена близост до епицентъра. Там земетресението беше посрещнато без видима паника - усети се повече като шум, а стъклената конструкция на Терминал 2 едва потрепна.

Източните райони на София се наместват

В близките месеци това е поредно земетресение с епицентър около Цариградско шосе. Днес от БАН обявиха, че разместването на пластовете е с епицентър 8-ми километър. Там, оказа се, е огромният строеж на бъдещия български небостъргач.

Българските и европейските данни се разминаха за епицентъра на земетресението. Европейската сеизмологична служба посочи координати, различни от осми километър. Оказа се, че отговарят на вече несъществуващата улица „Мирково” в Гео Милев. Там има няколко 15-етажни блока. А трусът е усетен и на приземното ниво.

„Обикновено на първия етаж нищо не усещаме, изведнъж шкафовете се разклатиха и полюлея също. Друг път не ги усещам приятели нагоре по етажите разказват, но този път го усетих наистина, разказаха столичани. Имало и паника.

„На горните етажи се усеща много по-силно, както аз съм на 10-ия етаж. Няма как да няма паника”, разказа столичанка.

Какво съветват специалистите?

Христо Монев, експерт по психологическа помощ в кризисни ситуации, каза за bTV Новините, че земетресенията се усещат с всички сетива и често водят и до страх и паника. Според него в такива ситуации, ако хората напускат дома си, трябва да си вземат ключ и връхни дрехи, преди това трябва да изключат всички електроуреди в дома. След това да не стоят в близост до сградите.

Монев съветва родителите да подготвят и децата си как да реагират в подобна ситуация, ако са на училище или са сами вкъщи.

Веднага след труса в рамките на около 40 минути, телефоните в столицата прегряха, а много софиянци имаха за кратко проблеми с обажданията през мобилните си телефони. "Глобул" и "Вивакoм" обявиха, че не са имали никакви проблеми с техните мрежи, но увеличеният трафик от обаждания е довел до кратковременно натоварване на мрежата на "МобилТел" в района на София. В момента и трите мрежи работят нормално и няма никакви поражения върху базовите мобилни станции на операторите.


Друго земетресение с епицентър на около 130 км югозападно от София, извън територията на страната, беше регистрирано тази сутрин в 3:43 часа българско време.

София беше разтърсена от друго слабо земетресение вчера. Трусът беше с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер. По данни на Геофизичния институт към БАН епицентърът е бил край Четвърти километър в столицата. Трусът беше регистриран в 14:29 ч.

"Вчерашното земетресение се яви като форшок - известяващо земетресение за нещото, което е по-силно. За наше щастие, вече има две микроземетресения, които никой не е усетил – те са с магнитуд под единица", обясни за bTV директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН Николай Милошев.

В прикачения файл – вижте кадри от земетресението, уловени на живо в ефира на bTV, както и първата реакция на хората минути след труса.

 
Коментари (163)
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: