Фирма на най-богатия българин пред фалит
"Мостстрой" е един от строителите на магистрала "Тракия", няма опасност обаче за строежа
Видяна: 32|
Коментари: 11

Топ предложения


  • 0
    0
Фирма на най-богатия българин пред фалит
60877849.jpg

Министърът на регионалното развитие и благоустройството обяви, че няма опасност за строежа на магистрала "Тракия", след като една от фирмите изграждащи пътя, обяви, че е пред фалит. Компанията "Мостстрой" е собственост на най-богатия българин Васил Божков. Вчера фирмата обяви, че не може да си плаща дълговете и поиска да бъде обявена в несъстоятелност.

„Мостстрой” е фирмата построила Аспаруховия мост, мостовете над река Марица, виадуктите на магистрала „Хемус” и „Тракия”. Тя е публична компания и акциите й се търгуват на фондовата борса.

„Днес беше наистина фатален ден за тях, паднаха с осемдесет и седем процента, още при отварянето на търговията, разпродажбите бяха значителни, естествено това може да се очаква при положение, че имаме такава новина за фалит”, каза Цветослав Цачев.

„Мостстрой” поиска да бъде обявена във фалит, защото не може да погаси банков кредит, чийто падеж е настъпил. Компанията е собственост на Васил Божков и заедно с друга негова фирма спечели търга за строежа на лот четири на магистрала Тракия.

„Мостстрой” аз съм абсолютно убеден, че към момента не може да предизвика голям проблем на строителството на „Тракия”, но разбира се, както казах следим внимателно казуса”, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Даже да не се отрази на строителството на „Тракия”, новината за фалита на „Мостстрой” със сигурност се отрази на акционерите на компанията.

Акциите на Мостстрой преди три години,  на осми октомври 2008 г. са изтъргувани 64 акции, всяка на цена трийсет лева. Колко пари е загубил човек, който тогава е купил акции на трийсет лева, а днес трябва да ги продаде на петнайсет стотинки? Фалитът на „Мострой” е първият фалит на голяма публична компания в България.

На Българската фондова борса имаше масивно разпродаване на акциите на компанията както и на свързаната с нея „Холдинг Пътища”. Очакванията на инвеститорите - мнение на мениджър портфолио на едно от лицензираните у нас управляващи дружества

Коментари (11)
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: