От другото лято на риба и нощем
Нощният риболов обаче няма да е разрешен през цялата година
Видяна: 775
Коментари: 0
  • 0
    0
  • Последни
  • Най-четени

 

Рибар
Снимка: Архив, БГНЕС Снимка: БГНЕС

От 1 юни 2013 година нощният риболов за любители ще бъде разрешен. За това се договориха днес в Русе изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури и представители на риболовни клубове от цялата страна.

61032705
Общо шест водоема във вътрешността на страната ще бъдат разрешени за нощен риболов. Три от тях ще бъдат в Северна България и три в Южна, както и в седем града по река Дунав - Силистра, Русе, Свищов, Никопол, Лом, Видин и Оряхово.

Ловенето на риба през нощта обаче няма да важи през цялата година.

„За водоемите във вътрешността на страната, които ще бъдат определени, ще бъде от 1 юни до 1 ноември . За река Дунав ще е от 1 юни до 1 декември,” обясни изп. директор на ИАРА Драгомир Господинов. „Те ще бъдат съобразени с това, къде има най-много набези на бракониери, тъй като това е и основната превантивна дейност, която ще очакваме.”

Самите любители също се оплакват от бракониерите. Те дори са направили патрули, които да обикалят заедно с инспекторите на ИАРА.

Промените ще бъдат въведени експериментално само за една година. Затова риболовците призовават колегите си да бъдат разумни.

„Моля ви, колеги, спазвайте законите - вземайте до 3 кг риба, един екземпляр, който е трофеен по-голям, ловете с необходимия брой въдици, не прекалявайте с нищо, за да може и другите години да ловим през нощта,” призова Родан Цанев от Русе.

Очаква се министърът на земеделието Мирослав Найденов да подпише заповедта за разрешаване на нощния риболов до два месеца.


 

Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре