Ураганът Санди взе жертви в САЩ
Милиони останаха без ток
Видяна: 8265
Коментари: 2
  • 0
    1
  • Последни
  • Най-четени

 

Санди
Бруклин, снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Ураганът Санди е взел първите си жертви в Съединените щати. Стихията връхлетя бреговете на Ню Джърси рано сутринта. По последни данни до момента най-малко 16 души са загинали в резултат на преминаването на урагана над щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Мериленд, Западна Вирджиния, Северна Каролина и Кънектикът. По-голямата част от смъртните случаи са в резлутат от паднали дървета. Канадските власти съобщават за един загинал в град Торонто.

Ураганът предизвика поройни дъждове по улиците на Атлантик сити. В Манхатън бе регистрирано рекордно вълнение, което доведе до наводняването на подстанция и до повсеместно спиране на електрозахранването.

Силните ветрове събориха строителен кран върху 90-етажен небостъргач. До жертви не се стигна, но властите разпоредиха евакуацията на високите етажи.

До момента в резултат на бурята е спряно електричеството на най-малко 5,7 милиона души в източната част на САЩ. Сред най-тежко засегнатите са щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Без ток е и в университетската болница в Ню Йорк, което е принудило властите да преместят пациентите в други лечебни заведения, където все още има електрозахранване. В мегаполиса са избухнали и няколко пожара от прекъснати електропроводи.

Наводнено е и част от метрото. Отменени са над 9 хиляди полета от летищата по източното крайбрежие на САЩ.

Очаква се силните ветрове и дъждове да продължат в засегнатия район до довечера и въпреки че те постепенно отслабват, скоростта на вятъра още дълго време ще продължи да бъде достатъчно опасна. По-рано Националната метеорологична служба предупреди, че в близките дни може да се очаква най-силното наводнение за последните 16 години.

В една от най-старите атомни електроцентрали в САЩ се наложи въвеждането на режим на „особена ситуация”, съобщи федералната Комисия по ядрено регулиране.

Под заплаха от наводняване се оказа атомният реактор „Ойстер Крийк” в щата Ню Джърси. Първоначално там бе обявен режим на „необичайно събитие” – най-ниското ниво по приетата в американските АЕЦ скала за опасност. Два часа по-късно се наложи повишаването на нивото до второ от общо четири равнища.

В същото време представителите на комисията подчертават, че ситуацията е под контрол. Те очакват, че в близките часове равнището на водата в района на централата, която се намира в близост до Атлантическия океан, ще започне да спада.

Ураганът промени и плановете на кандидат-президентите в последните дни на предизборната кампания. Барак Обама отмени планираното пътуване във Флорида. Вместо него за там заминава Бил Клинтън.

Кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни също отмени няколко предизборни митинга.


 

Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре